Cheese Again

Geert Kortekaas was op weg voor zijn jaarlijkse uitstapje naar het Open Nederlands Kampioenschap Computerschaak. Dit jaar vond het plaats in het Denksport Centrum gelegen in een nieuwbouwwijk van Leiden. Geert liep met een boodschappentasje in de ene en een plattegrond van Leiden in de andere hand terwijl hij links en rechts om zich heen keek naar de huizen en de mensen. Hij kwam niet zo vaak Amsterdam uit en had er een hekel aan om zijn weekendschaakpartijtjes te missen. Bij het binnenstappen van het Centrum liep hij tegen de vertrouwde muur van sigarettenrook, warmte en lichaamsgeuren op waardoor hij wist dat hij zich onder schakers bevond. Hij herkende gezichten van spelers en bezoekers. Sommigen gaven tekenen van herkenning als hun ogen elkaar ontmoeten. Geert glimlachte dan verlegen en liep gauw een andere kant op. Zijn aandacht werd getrokken door de computerschermen met daarop de schaakstukken. Hij vergat al gauw zijn omgeving en ging geheel op in het volgen van de zetten op de schermen en het bestuderen van de aanwezige hardware.

Begin jaren '80 had Geert enkele malen meegedaan met het kampioenschap met zijn zelfgeschreven programma Cheese. Tot zijn voldoening eindigde hij steeds op een plek dicht tegen de winnaars aan. Hij dacht met heimwee terug aan de nachten dat hij doorwerkte aan zijn code en partijtjes speelde tegen zijn eigen programma. Hij dacht ook terug aan het grote aantal bezoekers die de eerste kampioenschappen nog trokken. En hoe hij daar als enige had gezeten onder een spandoek met daarop "Hup Hup Cheese". Dat had zijn familie voor hem gemaakt en hij had het niet durven weghalen. Geert merkte dat het partijtje dat hij aan het volgen was inmiddels in de eindfase was beland. De twee jonge spelers wisselden snel hun zetten af en gaven korte tikken op de schaakklok. Geert's blik viel op het shirt van de verliezende partij. Daarop stond de tekst "ruwe pit" met daarboven de afbeelding van een boeventronie. Hij vond het wel grappig omdat de jongen zelf er helemaal niet vervaarlijk uitzag met zijn vrolijke ogen en blonde krullen. Zou zo'n shirt wat voor mij zijn, dacht hij en keek vervolgens naar zijn vertrouwd blauw-wit gestreepte overhemd.

Geert verliet het gebouw pas na de laatste partij toen het buiten al donker was en zijn hoofd vol code en zetten zat. Tot aan de deur van zijn woning bleef hij fantaseren over Cheese Again, zijn nieuwe schaakprogramma waarmee hij hoge ogen ging gooien op het kampioenschap van 2001. Eenmaal over de drempel zag hij de 450 pagina's dikke "Nunn's Chess Openings" op de grond liggen en besloot die eerst maar door te nemen.

Maïta van der Mark
oktober 2000